Hvor kommer zophobas morio fra og hvordan fodres larverne optimalt?

Hvor kommer zophobas morio fra og hvordan fodres larverne optimalt?

- Kategorier: Insekter
star
star
star
star
star

Zophobas larver som også af mange er kendt som kæmpe melorm er et af de mest misforståede foderemner inden for krybdyrs hobbyen. 

Zophobas morio stammer oprindeligt fra australien hvor den lever i de australske skove.

Larven har kraftige kæber der minder meget om dem man ser ved rosenbille larver og andre bille larver.

Det betyder at larven er bygget til at kunne ædes sig igennem træ, jord og døde dyr hvis det er dette larven møder på sin vej.

Til sammenligning så er det man sammenligner med som er melormen mindre af bygning, kæberne er knap så kraftige som hos zophobas larver og dermed er det tydeligt at melormen er mere bygget til et liv i blødere materiale. 

Kan man dyrke zophobas larver i hvedeklid og hvis ikke hvad så?

De fleste der modtager zophobas ved at de kommer i hvedeklid og der er også set eksempler på at zophobas larver leveres i savsmuld.

Dette foran leder de fleste til at tro at zophobas morio lever i hvedeklid og avlere rundt i verden bruger dette produkt som foder til zophobas morio.

Faktum er dog at hvedeklid er meget fattigt på næring og ekstremt tørt for larverne at fortære.

Uanset om der er tale om spåner eller hvedeklid har dette til formål at holde larverne tørre under transport da larverne uden medie vil dø og begynde at rådne fordi de vil lægge tæt op af hinanden.

For at fodre optimalt vil det derfor ikke være tilrådeligt kun at benytte hvedeklid til zophobas larverne.

I Naturen vil zophobas larver leve af frønnet træ, blade, jord og hvad de ellers støder på i deres vej på at blive store nok til at forpuppe sig.

Men de fleste ved at det er både besværligt og tidskrævende at holde zophobas på denne måde og derfor er der flere der har fundet andre veje til nemmere fodring.

Kan man bruge andet en kornprodukter til zophobas morio?

De fleste avlere benytter sig af forskellige kornsorter så som hvede, havre, majs og soja.

Alle disse produkter er fulde af protein og vil få larverne til at vokse godt og hurtigt.

Også frønnet træ, blade og andet fra skoven kan benyttes til zophobas larver og larverne vil elske dette fordi der i træ og blade er en del svampespore som er proteinrige og som larverne vil være glade for.

Samtidig så vil larverne grave sig ind i træstammer hvor de vil forpuppe sig og blive til biller.

I træet vil larverne være isoleret fra andre larver og dermed undgå at blive fortæret af andre larver.

I naturen lever Zophobas larver som solitære dyr men i fangenskab holdes de flere samlet, dette gør at de holder larvestadiet længere og derved er de mere tiltrækkende som foderdyr da billen smager besk og ikke er særligt egnet som foderdyr for de fleste dyr.

Som proteinkilde til zohobas har studier vist til andre bille arter at tørrede flodrejer, tørrede fisk, og tørrede silkelarver er godt som foder da det indeholder en masse protein og samtidig er tørt.

I og med at foderet er tørt vil det ikke tilføre en masse væske til larverne.

Væske fra frisk fisk kan gøre stor skade fordi dyrene vil udvikle svamp idet at fisken eller andet fugtigt animalsk protein vil begynde at rådne.

Derudover vil frisk fisk og andet fersk kød tiltrække en masse uønskede dyr så som fluer og mider.

Det anbefales derfor at fodre med tørrede proteinkilder og idet tørrede rejer og fisk holder sig godt og samtidig giver gode proteinkilder er dette det mest anbefalede som proteinkilde til dine zophobas laver.

Zophobas larver bliver hvad de spiser.

Som foderdyr er zophobas larver ganske ofte anvendt til lidt større øgler, varaner, fugle, aber og andre eksotiske kæledyr.

Men disse larver er tit og ofte ganske uden næring fordi de fra leverandøren ikke er fodret på korrekt vis.

Flere levende foderinsekter som zophobas kan opbevares i flere måneder uden at få andet end hvedeklid der er ganske uden næring.

Ofte gives dyrene heller ikke væske i den tid de står på lager.

Insekter der ikke får væske kan ganske enkelt ikke spise fordi de ikke kan fordøje.

Derfor er det vigtigt uanset hvor zophobas larver købes at sørge for at de fodres godt.

På den måde vil du sikre at dine foderdyr er i god kvalitet når de gives til dine dyr og derved giver massere af næring til de dyr der spiser zophobas larverne.

Væske kan gives gennem peberfrugt, gullerod eller figenkaktus.

Her hos monis benytter vi figenkaktus til alle vores foderinsekter som væske.

Grunden til dette er at figenkaktus både indeholder meget protein, massere af kalk men også naturligt meget vitamin A, C og E vitamin.

Dermed får insekterne en større værdi for de dyr der æder zophobas larverne og ikke bare ender med at være en fed og mange gange næringstom foderkilde.

Husk altid at dine foderdyr er det vigtigste foder for dine dyr og jo bedre dine foderdyr er fodret jo mere foderværdi skaber de for dine dyr.

Derfor har vi hos Monis altid den bedste kvalitet på foder, vi går ikke på kompromis og sørger altid for at det foder du får til dine dyr uanset om det er foder til dine foderdyr eller foderdyr til dine hobbydyr så sørger vi altid for at du får den bedste kvalitet fordi dine dyr er vores passion.

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode