Dansk navn: Borbonica Daggekko

Slægt: Phelsuma

Art: Phelsuma borbonica

Underart: Phelsuma borbonica borbonica

Localitet: Grand Etang

Levealder: 10 år

Levesteder for Borbornica Daggekko:

Phelsuma borbonica stammer fra øen Réunion som ligger øst for Madagascar. Phelsuma borbonica lever fra det nordlige til det centrale og østlige af Réunion. Gekkoen foretrækker at leve i større løvtræer og i skovbryn samt lysninger. Ungerne foretrækker den lidt lavere vegetation. På grund af øens geografiske placering og gekkoens levesteder er alt fra 400 meter over havet, er de meget udsat for meget skiftende temperaturer. Det betyder at gekkoen kan blive udsat fra 10 grader på den koldeste tid helt op til 30 grader om sommeren. Luftfugtigheden er altid høj på øen, men topper dog i regntiden. Gekkoen beskrevet her stammer fra skoven omkring Grand Etang. Grand Etang er den største sø på Réunion.

Fakta om Borbornica Daggekko:

Borbonica kaldes også for Réunion daggekko. Det er en spinkel og hurtig gekko. Gekkoen er bliver ca 16 cm for hanner, mens hunner bliver lidt mindre, omkring 12 cm. Halen udgør ca. halvdelen af længden. Smider den sin hale vokser den ud igen. På fødder og hale er der lameller, der gør det muligt for gekkoen at holde sig fast selv på helt glatte overflader, som eksempelvis glas. Gekkoen kommer i mange forskellige farve -og mønstervariationer, afhængig af lokalitet.

Terrariet:

Terrariet bør indrettes med gode klatre muligheder såsom solide grene og planter. Derudover kan man bruge korkplader som baggrund hvor planter som guldranken kan kravle op af og give mulighed for gemmesteder til gekkoen. Terrariet skal tilgodese masser af højde. Et terrarie på 35x35x60 til et par eller 40x40x80 (L x B x H) til en trio. Der bør være god udluftning og det anbefales at toppen består af ca 50% net. Til bundlag kan man hælde 1/3 lekakugler i, som kan købes i det lokale byggemarked. for at forhindre at hunnerne gemmer deres æg i lekakuglerne placeres et plastik trådnet eller skum-vaskeservietter henover kuglerne. Ovenpå hældes ugødet spagnum blandet med kokus humus og evt bark stykker for at give det tekstur. Man kan nøjes med enten ugødet spagnum eller kokus humus. Planter som svigermors skarpe tunge (Sansevieria slægten), bromeliaer og fregnefjæs (Hypoestes phyllostachya) eller efeu (Hedera helix) til bunddække. Desuden er bjergpalmen (Chamaedorea elegans) god til at give fylde i terrariet og den breder sig nemt.

Vand & foder:

Det anbefales at fodre med frugt, insekter og gekkofoder. Gekkofoderet blandes med vand, afhængig af produktet blandes det med 2 dele vand til 1 del foder. Konsistensen skal minde om ketchup. Der bør fodres med insekter en gang i ugen og disse bør rystes i kalk og vitamin inden fodring, unger må gerne få levende foder 2-3 gange i ugen. En fin tommelfingerregel ved levende foder er at foderet ikke må være større end bredden på gekkoens hoved. Man kan evt sætte vand højt eller vande i bromeliaerne. Desuden rådes det til at der altid er tilgang til kalk. Derfor kan man placere en skål inde ved dyrene, specielt ved æglæggende hunner er kalk vigtigt.

Lys, varme & fugt:

Gekkoen trives godt ved en temperatur på 25-30 grader i dagtiden og om natten må temperatuen gerne falde op til 10 grader. Gekkoen er dag aktiv og skal derfor have UV lys. Den relative fugtighed bør ligge på 70-90%, det opnåes ved at forstøve efter behov. Hvis planter, bundlag eller glasset stadig er fugtigt behøves yderlige forstøvning ikke.

Aktivitet:

Gekkoen er meget aktiv i løbet af dagen og man vil kunne se dem sole sig og jagte foder eller drikke.

Forfatter:

Anders Højbjerg


Acceptér

Denne side bruger cookie for at forbedre din handle og brugeroplevelse. Ønsker du at læse mere om hvordan vi bruger cookies og vores politikker omkring dette så klik her