Vietnamesisk mosfrø - en simpel og overskuelig vejledning til dig.

Vietnamesisk mosfrø - en simpel og overskuelig vejledning til dig.

- Kategorier: Pasningsvejledning til Krybdyr
star
star
star
star
star

Mosfrøen findes i det nordlige Vietnam – muligvis findes den også i Laos og Kina -, hvor klimaet er fugtigt og subtropisk. Som i Danmark er her 4 årstider og de følger mere eller mindre hinanden. Fra november til januar er der vinter og køligt, temperaturen er mellem 12 og 20 grader, tørt vejr med enkelte byger. Foråret ligger i marts og april måned, hvor temperaturen stiger til mellem 18 og 32 grader, der er sjælden regn i denne periode. Fra maj til august ligger sommeren og temperaturen rammer i denne periode mellem 28 og 38 grader, det er også i sommerperioden regntiden starter. Efteråret er i september og oktober, regntiden strækker sig hertil, før årstiderne igen starter forfra.

Frøen lever i bjergrig regnskov fra 300 – 1500 meter over havets overfalde, hvor de synlige kalksten bryder frem, opstået fra smeltevand der løber via bække. Mosfrøen søger til de små grotter og sprækker i stenene, de kan også finde på at grave sig ned i bundlaget af bækken.

Ved skumring starter frøen med at gå på jagt, og spiser primært ikke flyvende insekter og små hvirvelløse dyr.

 

Reproduktion af mosfrøer:

I dens naturlige økosystem sætter de voksne frøer sig i par eller i haram i huler og yngler. De yngler i perioden fra april til juni. Gydning sker med intervaller på 1,5 – 3 uger i hele ynglesæsonen og clutch for en gydning kan være op til 70 æg, og ligges enten på flydende planter i områder med vand eller i hulrum. Efter 2 uger bryder haletudserne ud af æggene og falder til bunds, efter 3 dage begynder de at spise selv. Omdannelsen til at blive en frø tager fra 4 – 8 måneder afhængig af varmen. Des varme des hurtigere udvikler de sig.

 

Kannibalisme hos mosfrøen:

Mosfrøer er ikke blege for at spise sin egen art, mindre frøer og sågar sine egne unger hold derfor aldrig flere frøer sammen med mindre de er er samme størrelse.

Haletudserne er også kannibaler hvorfor det også anbefales at holde haletudserne hver for sig til de er store nok til at gå på land.

Når frøerne går på land vil det ikke være et problem at holde dem sammen så længe de holdes i ca. samme størrelser og der ikke er store størrelsesforskelle.

 

Mosfrøers Karaktertræk:

Mosfrøen bliver ca. 7,6 centimeter i længden, dens hud er ru med vortelignende knopper samt pigge. Farven varierer fra grøn over i brune og sorte mønstre. Når frøen slapper af, bliver den helt flad og er næsten lige så bred som den er lang. Den er ekspert i camouflage, så når den sidder på klipper og sten fyldt med mos, gør det den næsten umulig at få øje på. Ingen ved med sikkerhed hvor gammel mosfrøen bliver i naturen, men kan blive helt op til 15 år i fangenskab.

 

Pasningsvejledning til mosfrøer:

Til et par mos frøer anbefales et terrarie på 40x40x30 cm eller ca. 19 liter pr. frø -, anbefalingen fra 2 – 4 frøer anbefales det et terrarie på 60x40x40.

Mos frøen er semi-vandlevende og derfor skal terrariet bestå af 50 % vand med en luftfugtighed der er moderat til høj. Vandet må gerne dække op til 5 – 10 cm. I højden.

Der kan benyttes både levende planter og kunstige planter, vær dog obs på at de levende planter har brug for masser af lys.

Foder til mosfrøer:

Da mosfrøen er nat aktiv, anbefales det at fodre om aftenen. Sluk lyset til frøerne og vent 10 – 15 minutter før du fodrer. Fodre med fx fårekyllinger der matcher størrelsen på frøen, der er vendt i vitaminer og mineraler.

Du kan vælge at fodre dine frøer hver aften eller hver anden dag. De skal ca. have 2-3 fårekyllinger hver dag, eller 4-6 hver anden dag.

Udfordringen ved en fodring er at halvdelen af akvariet/terrariet/vivarummet består af vand, så for ikke at drukne fårekyllingerne, så placer dem gerne i en plastik skål der enten kan stå på jorden eller flyde på vandet.

 

Lys til mosfrøen:

Som nævnt for oven, er mosfrøen nat aktiv, og har derfor ikke brug for UV lys. Men ønsker du at følge med i hvad dine frøer laver om aftenen når det bliver mørkt, kan du anbringe et rødt eller blåt natlys.

 

Korrekt temperatur hos mosfrøen:

Temperaturen i terrariet bør ligge mellem 18 og 23 grader og kontroleres let med et termometer.

Underlag/substrat til mosfrøer:

Hvis du benytter levende planter i dit akvarie/terrarium/vivarium skal du benytte ugødet spagnum blandet med kokoshumus, før det placeres i akvariet/terrariet/vivariumet skal man sørge for at opbygge et dræn i bunden. Det kan bestå af fx lecakugler toppet med enten skumvaskeklude eller et plastik trådnet. For at opbygge et naturligt miljø til mosfrøen kan du med fordel benytte sten, bark, kork, grus og levende mos. Byg nogle små huler og landområder hvor frøen kan gemme sig og/eller kravle op og sidde på.

 

Hvordan skal vandkvaliteten være hos mosfrøer?

Vandet må hverken være for rent eller for snavset, hvilket jo kan blive en udfordring, når man holder frøer. Anbefalingen er denne:

  •        Tannin rigt vand – læg evt. et indisk mandel blad i vandet.
  •        Te farvet vand
  •        Delvis vand skifte hver anden uge
  •        Vandet bør fylde 5-10 cm i højden

Grunden til at vandet skal indeholde tannin er at mos frøerne lever i områder hvor der er mange rødder og blade i vandet, der ligger og rådner, dette er med til at sænke PH niveauet i vandet.

 

 

Hvor Fugtigt skal en mosfrø have det?

Fugtigheden i akvariet/terrariet/vivariet skal ligge mellem 60-90 %, ofte er det nok at spraye det med vand 2 – 3 gange om ugen. Et godt råd kan være at dække toppen 75 % med et stykke hård plastisk eller glas.

Du kan evt. overveje at benytte et regn eller mist system.

Hvilke planter er gode at have ved mosfrøer?

En god ide til levende planter i terrariet er at vælge langsomt voksende planter, det sparer dig for at skulle vedligeholde terrariet. Tag også højde for hvor stort terrarie du har til dine frøer. Før du sætter dine levende planter i terrariet, skal du sørge for at skylle dem under rent vand så eventuelle uønskede forureninger fjernes.

Et forslag til planter, kunne fx være:

  •        Guldranke – er en almindelig plante i terrariet og kan placeres i en potte eller direkte i underlaget.
  •        Fredslilje – har et rigtig godt rodnet, som kan være med til at danne et naturligt miljø for mosfrøerne.
  •        Levende mos – lever bestemt op til frøernes navn. Mos kan være svær at holde i live, men har du god dræning i terrariet er du på rette vej. Der findes rigtig mange typer af levende mos, pudemos er en af de populære typer.

Er det en god ide at have fisk sammen med mosfrøer?

Du kan variere dit terrarium med nogle små fisk, det kunne være af arten zebra, fx danio eller tetra.

Skal man Håndtere en mosfrø?

I princippet skal du ikke håndtere din mosfrø, den er mere et ”display” dyr, da frøen hurtigt bliver stresset af håndtering. Samtidig optager frøer stoffer igennem huden, selv vand. Det er blandt andet grunden til den højeluftfugtighed en mosfrø kræver. Mosfrøen vil optage vandet igennem huden istedet for munden som langt de fleste landlevende dyr. Det betyder også at alt hvad der er på hænderne af sæberester, kropssalte, syrer og andre kemikalier, bliver optaget igennem Mosfrøens hud. Frøer er faktisk så gode til at optage igennem huden at de optager deres egen hud gennem deres hud for at vokse. derfor skifter de ikke ham eller gnubber hud af som andre dyr, inklusive mennesker.

Men der er altid undtagelser, hvis frøen skal flyttes til nyt terrarium. Du skal dog være opmærksom på at mosfrøen hopper, så vær derfor ekstra varsom og pas på at frøen ikke hopper ud af hånden på dig ved håndteringen. Brug altid handsker og helst nitril handsker, ved håndtering. 

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede produkter

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode