Lilla Stjernestøvs Edderkop (Pamphobeteus machala)
Pamphobeteus Machala stammer fra de frodige skove i Ecuador.
Pamphobeteus Machala kan opnå en størrelse på op til 18-22 cm i benspænd og hannerne har imponerende farver som ses på billedet.
Hunnerne er mere afdæmpede i farverne og bliver ofte mere brunlige eller sorte frem for den lilla farve som hannerne får.
Pamphobeteus Machala er en relativt fredelig art og udviser sjældent agressiv adfærd men kan hvis den føler sig truet udvise agressiv adfærd.
Selve arten er jordlevende hvilket hvorfor den ikke har brug fir højde andet end til substrat i terrariet.
Arten er relativt hurtigt voksende og hunner bliver typisk 18-20 år mens hanner typisk kun bliver 3-4 år.
Her er der tale om slings der er 3-5 cm i benspænd.
Hvilket terrarium skal man have til Pamphobeteus Machala?
Når man overvejer terrariumstørrelsen for Pamphobeteus Machala, er det vigtigt at tænke over deres vækst fra sling til voksen.
Som slings kan de trives fint i små beholder med tilstrækkelig ventilation, men når de bliver ældre, kræver de mere plads.
For slings og voksne anbefales det at give et terrarium med dimensioner som svarer til 4x edderkoppens benspænd hvilket vil sige at en voksen edderkop vil skulle have et 45x45x30 terrarium.
Pamphobeteus Machala er en jordlevende art der gerne graver huler og tunler hvorfor den ikke har behov for et højt terrarie.
Dette sikrer, at de har tilstrækkelig plads til at bevæge sig rundt og spinde spind, der efterligner deres naturlige habitat men samtidig også undgå at edderkoppen bliver stresset da denne kan blive stresset ved for meget plads.
Pamphobeteus Machala er som andre taranteller territorielle hvorfor for meget plads kan føre til spisestop og død for edderkoppen.
Dette kan også ske når der skiftes terrarium hvorfor det er vigtigt at holde øje med tarantellen efter at man har givet den nyt terrarium og skifte tilbage igen hvis edderkoppen går i spisestop i mere end 2 uger.
Indretning bør ske med et stykke kork som edderkoppen kan gemme sig under samt eventuelle planter, disse kan være ægte eller kunstige.
Nogle edderkopper vil ikke have planter og flytter dem rundt i terrariet, her er der forskellige personligheder.
Man kan prøve sig frem og går det ikke så går det ikke, det er edderkoppen der bestemmer i terrariet og dette må man acceptere.
Hvordan bør luftfugtighed, temperatur og substrat være til Pamphobeteus Machala?
Luftfugtighed og temperatur er afgørende for velværet hos Pamphobeteus Machala.
For slings bør luftfugtigheden holdes højere, omkring 70-80%, mens det for ungdyr og voksne kan være lidt lavere, omkring 60-70%.
Dette kan opnåes ved regelmæssigt at dushe den ene side af terrariet og sikre tilstrækkelig ventilation som forhindre udviklingen af mug og skimmelsvamp der er skadeligt for Pamphobeteus Machala.
I sommermånederne bør temperaturen ligge mellem 24-28°C om dagen og lidt køligere om natten mens den om vinteren bør ligge på 20-24°C.
Temperaturen bør ikke komme under 18°C om natten da dette vil være skadeligt for tarantellen.
Substraten i terrariet bør bestå af cocoshumus eller jord, spagnummos og vermecolite da dette giver en god stabilitet i jordbunden og giver edderkoppen mulighed for at lave huler der ikke styrter sammen.
Jordblandingen sammensættes således at den består af 1/2 jord eller cocos humus 1/4 spagnummos og !/4 vermecolite.
Slings graver ikke så ofte men voksne kan udvise mere graveadfærd og kan derfor have mere brug for et højt substrat i terrariet.
Et godt tip når terrariet indrettes er at lægge substraten således at den går til kant ude ved lågen og der fra ligesom bliver højere ind mod bagvæggen.
Dette vil give edderkoppen mere gravefrihed.
Hvad spiser Pamphobeteus Machalas og hvad med vand?
Vand er vigtig Pamphobeteus Machalas sundhed derfor bør større dyr altid have en vandskål i terrariet der ikke er særligt dyb.
Vandskålen skal være med rent vand og ikke med vandkrystaller da dette stopper Pamphobeteus Machalas mund til.
Vandskålen bør være så lav at edderkoppen kan bunde i den da dette eller kan føre til druknedød da Pamphobeteus Machalas ikke kan svømme.
Derudover kan regelmæssig vanding af substratet give ekstra væske til tarantellen og dette er især vigtigt under exo skellet skifte.
Foderresponsen hos Pamphobeteus Machalas er ret stor og det indtager en række levende insekter som græshopper, fårekyllinger, kakerlakker og melorme.
Tilbyd foderdyr der svarer til ca. 50% af edderkoppens størrelse da dette vil gøre det nemmere for den at overmande og undgå skader.
Fodring kan ske for slings hver 5-7 dag og for større dyr ca. hver 7-10 dag.
Man kan se på edderkoppen om den er ved at mangle foder, dette ses ved at se på bagkroppen af dyret, er bagkroppen spænstig og svulstig har edderkoppen ikke brug for foder,
Er den lidt tynd og indsunken er det tid til at fodre igen.
Efter exo skellet skifte bør edderkoppen ikke fodres i 4-7 dage, dette for at sikre at den hærder helt op og eventuelle foderdyr ikke går til angreb på den og skader den.
Typisk vil edderkoppen ikk tage føde til sig op til et exo skellet skifte og derfor bør overskydende foder altid fjernes hvis man ser dette efter 2-3 dage efter fodring.