Kæmpe melorm eller zophobas morio er måske svaret på verdens plastproblem.

Kæmpe melorm eller zophobas morio er måske svaret på verdens plastproblem.

Af : Tommy - Kategorier: Insekter
star
star
star
star
star

Et forskerhold fra Australien har over en længere periode lavet forskning med zophobas morio også kendt som superorme eller kæmpe melorme.

En af verdens største problemer med plastik er brugen af flamingo som de fleste kender fra isolering men som også har stor anvendelse inden for fastfood industrien.

Inden for fastfood bruges polystyren eller flamingo meget til indpakning af fastfood og flere har højst sandsynligt stiftet bekendtskab med polystyren i forbindelse med en burger fra et pizzaria eller en grillbar men også kaffekopper har tidligere været lavet af .

Problemet med polystyren er at dette er lavet af olie og er derfor en del af den plastforurening som der omtales så meget i dag.

Polystyren kan ikke som pap nedbrydes i naturen og vil holde i flere år inden det forgår i naturen, derfor sendes rigtig meget til forbrænding i dag hvor det vil bidrage til den globale opvarmning og unødvendige udledning af CO2.

Der har tidligere været snak om at insekter kunne være en del af løsningen på det globale affaldsproblem og nu underbygges denne teori af forsøg i Australien.

Hvordan kan Zophobas Morio nedbryde plastik?

Forskerne i Australien fandt ud af at Zophobas Morio eller kæmpe melorm har et specielt enzym i deres tarmsystem der faktisk kan nedbryde flamingo og gør det til en substans der efterfølgende kan viderebearbejdes af andre plante og dyrearter og derved nedbryde polystyren 100% uden at bidrage til klimaforandringer ved at brænde flamingoen af i forbrændingsanlæg.

Under Forsøget delte forskerne 171 zophobas larver op i 3 forskellige grupper, i grupperne blev der udvalgt 15 individer fra hver gruppe som skulle formere sig efter forsøget.

Før forsøget blev hele gruppen fodret med hvede og fik væske så alle kæmpe melorm havde samme forudsætninger inden forsøget blev sat i gang.

Efter 3 uger blev 15 individer taget fra og blev isoleret for at forpuppe sig.

Flere forsøg har vist at Zophobas Morio ikke er god til at forpuppe sig hvis ikke den bliver isoleret da kæmpe melorm gerne vil spise hinanden hvis de kan komme afsted med det.

Under forsøget havde man 3 forskellige grupper af forsøgsdyr i gang.

Den første gruppe blev fodret med kornprodukter, noget som anvendes meget i det professionelle opdræt af dette foderdyr.

Gruppe 2 blev fodret med polystyren også kendt som flamingo og den 3. gruppe fik intet at spise i forsøgs perioden.

Forsøget viste at den gruppe der trives bedst var den der blev fodret med kornprodukter, her tog larverne hurtigt på og blev hurtigt klar til forpupning.

Gruppen der kun fik polystyren at spise i perioden øgede dog også sin vækst og i uge 1 var antallet af gram som dyrene tog på stort set det samme som den gruppe der fik kornprodukter.

 

Gruppen der blev sultet og som derved var kontrolgruppen holdte vægten men tog ingen vægt på i hele perioden.

Under forsøget blev de overskydende dyr ud over de 15 dyr der blev udvalgt til at forpuppe sig og formere sig frosset ned i flydende nitrogen til -80 grader celsius.

Forskerne kunne under forsøget konstatere at zophobas larverne der blev fodret med flamingo affald faktisk kunne nedbryde flamingo med et specielt enzym som larverne havde i deres tarme.

Denne viden er vigtig i forhold til den fremtidige bekæmpelse af plastik som polystyren i forhold til det affald der allerede findes i verdens have og på lossepladser rundt omkring i verden.

 

Kan zophobas morio formere sig selv om de er fodret med flamingo?

Forskerholdet fandt under forsøget frem til at de i gruppen af zophobas larver der havde fået korn produkter var en ret stor overlevelseschance.

Her overlevede 100% af alle dyrene og kom ud som biller efter forpupningen.

I kontrolgruppen der ikke havde fået noget at spise overlevede 98% ad dyrene og dårligst klarede gruppen af dyr der havde fået flamingo at spise.

 

Her overlevede 95% af dyrene forpupning og kom ud som zophhobas morio biller.

Dette overraskede forskerne meget da flamingo jo potentielt er giftigt og ikke kan spises af noget uden store skader til følge.

 

Forskerne kunne dermed konstatere hvad vi i terrarie hobbyen har oplevet gennem flere år når en vildfaren zophobas larve er gået i gang med at spise en ellers super fin baggrund fra lavet i flamingo.

Forskerne mener derfor nu at have fundet frem til en ny mulighed for at bekæmpe plastforurening i verden ved brug af zophpbas morio og de enzymer som billerne laver i deres tarmsystem.

 

Vil jeg kunne fodre mine zophobas larver med flamingo og give dem til mine dyr?

Ud fra den forskning som forskerne har fundet frem til så vil zophobas der fodres med flamingo blive mere hvide i deres exo skellet når de fodres med flamingo.

Zophobas larverne vil kunne nedbryde flamingoen i deres tarmsystem og dermed fjerne det giftige fra flamingoen.

Det er dog en dårlig ide at fodre med flamingo til zophobas larver da zophobas larver er lidt som et hylster og derved vil flamingo være både i larvens tarme men også vævet.

Derfor er anbefalingen aldrig at fodre dine zophobas larver med flamingo eller andet plastik da dette vil komme ind i dine dyr når de spiser det.

Plastik har ry for at ophobe sig i kroppen og skabe uregelmæssigheder i fordøjelsen eller andre problemer.

Derfor anbefaler vi dig at fodre dine zophobas med nogle af de foderprodukter vi har på shoppen der alle består af korn produkter.

På den måde sikre du at dine foderdyr er af bedste kvalitet når de gives til dine dyr og dette må altid være formålet frem for at fjerne plastik fra kloden af.

Ønske du at læse artiklen fra forskerne i Australien kan denne findes microbiologyresearch.org hvor hele forsøget er skitseret og hvor de forskellige resultater ligger offentligt tilgængelige.

Skulle du have en lille forsker gemt i maven så kan du samtidig finde levende zophobas larver og godt foder til dem her.
Så kan du selv lave forsøget og se hvordan zophobas larver faktisk kan leve af flamingo.

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode