Seneste bestilling af insekter er Tirsdag senest: D. 05/03 kl. 10:00

Skægagame

Slægt: Pogona

Art: Pogona vitticeps

Levealder: 10-14 år

Levesteder:

Skægagamen kommer fra Australien, nærmere bestemt det nordlige og syd-østlige Australien. Den lever i skov og steppeområder hvor man kan finde den vil sole sig, gerne på et højt sted. I løbet af natten vil de finde en hule eller grave sig ned. Om vinteren vil de gå i dvale og i denne periode spiser de i ikke.

Fakta:

Selvom en skægagame bruger det meste af dagen på at sole sig kan den faktisk løbe op til 15 km/t, det er dog yderst sjældent man vil kunne se det i fangenskab. Når to skægagame ser hinanden vil man kunne opleve at de “vinker” til hinanden. Man mener at dette er en måde hvorpå de finder arts genkendelse, samt bruges i forbindelse med dominans og parring. Hvis en skægagame føler sig truet vil den blive sort på halsen og åbne munden op på vid gab.

Terrariet:

Terrariet bør indrettes med gode klatre muligheder, såsom sten og grene, gerne med flere niveauer. Derudover kan man bruge korkplader som baggrund. Terrariet skal tilgodese både længde, bredde men også gerne i højden. Et terrarie på 120x50x50 (L x B x H) passer til en enkelt. Det anbefales at holde dem enkeltvis da de kan være aggressive overfor hinanden. Man kan med fordel give dem mere plads for at stimulere deres naturlige adfærd. Skægagamen er god til at klatre, trods den ofte beskrives som være bundlevende. Det er derfor en god ide at give den mulighed for at klatre. Det kan gøres i form af grene, trærødder, sten osv. Det er vigtigt at sten og grene står solidt da det er en relativ tung agame. 

Til bundlag kan man bruge fint sand blandet med jord for at gøre det mere fast og tilføje grus og småsten.

Vand & foder:

Selvom at skægagamer får størstedelen af deres væske i deres foder så skal de altid have adgang til en skål med frisk vand. Det er en god ide at placere vandskålen i den kolde ende af terrariet så langt fra varme kilden som muligt for at reducere fugtigheden. En lille vandskål med en lav kant er en fordel.
Skægagamer er altædende og skal fodres derefter. Der er dog forskel på mængden i forhold til aldereren på skægagamen. Skægagamer op til 5 måneder skal helst have en kost af ca. 70% insekter og ca. 30% grønt. Ungdyr fra 5 måneder til 1 år skal have ca 50/50. Voksne dyr skal have ca. 70% grønt og 30% insekter. 

Det er altid en god ide at vende foderet i kalk.

Lys, varme & fugt:

Det er vigtigt at tilbyde skægagamen UV lys i ca. 14-16 timer om sommeren og ca. 8-10 timer om vinteren. Det er en god ide at anvende et lysstofrør da den kan dække det meste af terrariet. Alternativt kan man bruge HID pærer, som både giver UV og varme.
Skægagamer op til 5 måneder skal have en temperatur på mellem 26 og 32 grader i den kølige ende og fra 35 til 43 grader i den varme ende under spottet. 

Ungdyr fra 5 måneder til 1 år har samme temperatur i den kølige ende og fra 35 til 40 grader i den varme ende under spottet. Voksne dyr skal have fra 32-35 grader under spottet og samme temperatur i den kølige ende. En luftfugtighed på mellem 30-40% hvilket passer meget godt til den danske luftfugtighed.
Om natten må temperatuen gerne falde til stuetemperatur.

Aktivitet:

Skægamer er dagsaktive men ligger oftest og soler sig i løbet af dagen. De er dog yderst aktive omkring fodring, specielt hvis det er levende foder.

Skrevet af: Mia Højbjerg Eriksen & Anders Højbjerg Eriksen

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode