Almindelig stueflue kontra krølvinget stueflue.
De fleste mennesker kender den almindelige stueflue som optræder fra forår til efterår i de danske hjem.
Alle har nok prøvet at slå efter stuefluen og fundet frem til at det ikke altid er lige nemt.
Dette skyldes at fluen får vores bevægelser til at gå i slowmotion og derfor er garantien for at ramme lidt som at spille i en enarmet tyveknægt.
Den almindelige stueflue kan som alle ved flyve og er fantastisk til det.
Den summende lys kommer fra fluens vinger når disse sættes i bevægelse og giver en summende lyd.
Den almindelige stueflue og den krølvingede stueflue er egentlig en og samme art men forskellen ligger i at man i laboratorier har fremavlet denne art af fluer som har krøllede vinger.
Dette gør at fluen enten flyver meget dårligt eller slet ikke er i stand til at flyve.
Der er altså tale om en genetisk mutation hvor den for det første er nemmer at fange og dermed også nemmere at holde inde i terrariet.
Stuefluer er altædende og kan derfor være en kæmpe plage idet de kan overføre bakterier og andet til os mennesker.
Både krølvinget stueflue og almindelig stueflue har en slank krop og typisk en længde på 6-7 millimeter.
Stue fluer har store, røde øjne og karakteristiske gennemsigtige vinger, hvoraf den ene art har en kant som er bølget og krøllet, hvilket giver dem deres navn.
Både den krølvingede stueflue og den almindelige stueflue er grålige eller gråbrune i farven og er dækket af små fine hår.
Almindelig stueflue i naturen er altædende og ernærer sig af forskellige former for organisk affald, såsom rådden mad, dyrefækalier og døde dyr.
Derfor kan de desværre også overføre bakterier og virus fra deres føde til mennesker og husdyr, hvilket gør dem potentielt sundhedsskadelige. Derfor er det vigtigt at opretholde god hygiejne og træffe foranstaltninger for at kontrollere bestanden af almindelige stuefluer i hjemmet.
Er Musca domistica den latinske betegnelse for krølvinget stueflue?
Selve den latinske betegnelse musca domistica dækker over den almindelige stueflue som er at finde over hele verden og er primært at yngler i fugtige og varme områder f.eks. i madaffald og lignende.
Musca domistica menes at nedstamme fra Mellemøsten hvor fra den har spredt sig til hele verden temmelig sikkert via mennesker og dyr som den har brugt som transportmiddel.
I dag er Musca domistica repræsenteret over hele verden og kan til tider være en kæmpe plage i stalde hvor den bekæmpes.
Musca domistica hører til familien Cyclorrhapha der tæller omkring 50.000 kendte arter og er dermed en af de største insektfamilier.
Musca domistica er også betegnelsen for den krølvingede stueflue som anvendes til forskning og foder.
Den krølvingede stueflue er ikke en speciel art og er som mange tror heller ikke fremkommet ved hjælp af radioaktiv stråling.
Myten om radioaktiv stråling er noget som er fremkommet ved flere private avlere fordi det kommercielle marked har taget en del af deres private salg.
Den krølvingede stueflue er imidlertid på ingen måder bestrålet men er fremavlet ved at forskere har fundet fluer med en genetisk fejl.
Denne fejl har man avlet videre på for derved at opnår resultatet at den krølvingede stueflue ikke har evnen til at flyve.
Musca domistica er den mest forekomne gæst i hjemmet og som flue lever den primært af sukker eller blomster nektar som den finder i hjemmet.
En skål med slik eller gamle madrester på køkkenbordet er noget som fluen optager.
Måden musca domistica spiser på er ved at spytte på maden, spyttet opløser madrester og sukker som stue fluen herefter kan suge op.
Hvis musca domistica forstyrres kan den tabe spyttet, dette kan føre til spredning af bakterier og vira fordi musca domistica har dette i sit spyt og dermed kan den potentielt udgøre en sundhedsrisiko.
I fangenskab hvor Musca Domistica opdrættes med krøllede vinger er dette ikke et problem.
De krølvingede stuefluer opdrættes under kontrollerede forhold og vil derfor ikke udgøre en risiko i forhold til sundheden hvis enkelte skulle slippe fri.
Musca domistica har modsat mange andre flue arter 4 øjne hvor de 2 af dem er centralt placeret på hovedet og de 2 røde øjne er placeret på siden af hovedet.
Øjnene har omkring 3000 individuelle linser som samlet giver musca domistica muligheden for at se rundt om hele sin krop.
Musca domistica har en reaktionsevne der er 7 gange hurtigere end mennesker hvilket gør dem i stand til at reagerer hurtigere og dermed undgå at blive enten fanget eller slået ihjel.
Selv om musca domistica kan være sundhedsskadelig er den også en vigtig for biodiversiteten og det er derfor vigtigt at huske på at den indgår som en vigtig fødekilde for dyr og sørger for oprydning i naturen.
Hvordan med udklækning af fluer?
For at udklække krølvinget stue flue er man nødt til at have en viden om hvordan fluerne lever i naturen.
Da krølvinget stueflue blot er en mutation af den almindelige stueflue er det vigtigt at se på hvordan fluerne i naturen lever.
Her lever den almindelige stueflue af madrester, affald, døde dyr og blomster nektar.
Selve fluen lægger sine æg i ådsler eller andet affald hvor der den naturlige forrådnelse danner varme og fugt for larverne.
Dette er dog ikke det mest spændende når det kommer til opdræt i hjemmet og derfor er der nemmere måder at gøre dette på.
Ved at benytte sig af foder med højt proteinindhold så som foder til kakerlakker, græshopper etc. og tilsætte vallepulver samt vand vil de voksne fluer blive tricket til at lægge deres æg.
Selve processen kan foregå på samme måde som ved at lave bananfluer.
Her tilsætter man en mængde krølvingede fluer samt noget træuld i et bæger og sørger for god ventilation.
De voksne fluer vil herefter pare sig og derefter lægge deres æg i mediet.
Hvis ikke der tilsættes vallepulver til mediet vil fluerne ikke lægge deres æg og processen vil dermed gå i stå.
Et ølkrus som fyldes ca. 2/3 op med medie og træuld i toppen vil være den perfekte måde at avle krølvingede fluer på.
En flaske kan også være en god måde at avle fluer på idet der nemt kan styres hvor mange fluer der lukkes ud.
De voksne fluer har en levetid på 28 dage hvorefter de dør af alderdom.
Fra hunnen af den krølvingede flue lægger sine æg til den færdige flue kommer ud går der mellem 14 og 30 dage.
Tidsintervallet afhænger af de forhold som fluemaddiken får mens den spiser sig stor.
Når den færdige flue kommer ud af sin puppe vil ca. 20% af fluerne have vinger.
Dette skyldes at den krølvingede stueflue er en genistik mutation af den almindelige stueflue og derfor vil generne forsøge at komme tilbage til fluens oprindelige form.
Måden man styrer dette på er ved at åbne for kulturen udenfor.
De stue fluer som ikke har krøllede vinger vil flyve deres vej og de resterende vil herefter være tilbage og kan bruges i den kommende avl eller fodring.
Det er nemt at producere krølvingede stue fluer men det vil give lugtgener.
Dette skyldes at vallepulveret vil begynde at gære og skabe en lugt af sur mælk.
Dette kan ikke undgås hvis man ønsker at producere sine egne krølvingede stuefluer, men har man pladsen og tiden til at arbejde med dette er det nemt at producere selv.
Hvis man ønsker pubberne separeret fra mediet, kan dette gøres nemt.
Ved at oversvømme kulturen vil de færdige pubber komme til overfladen og kan derved høstes fra med en si eller andet form for materiale.
Herefter kan pubberne vaskes og tørres med køkkenrulle inden de lægges i savsmuld eller andet som vil holde den tørre.
Når fluemaddiken forpupper sig, vil den søge mod overfladen, maddiken udvikler en pig i stedet for en sin mund der gør den i stand til at gennemtrænge selv meget kraftige overflader.
Herefter vil den forpuppe sig et tørt sted og starte sin udvikling fra larve til færdig flue.
Pupperne har derfor ikke det samme behov for fugt som de krølvingede fluemaddiker har og kan derfor uden problemer opbevares tørt.
Ønsker man at sætte udviklingen i stå kan dette gøres ved at køle maddikerne.
Selve pubberne kan også køles men holder ikke til en længere varende køling hvorfor larven i puppen vil gå til og dermed ikke udvikle sig.
Lille Stueflue er det det samme som krølvinget stueflue?
Lille stueflue er på ingen måder det samme som krølvinget stueflue.
Den lille stueflue hedder på latin Fannia canicularis og er mindre end den almindelige stueflue.
Lille stueflue er den art der optræder mest næst efter almindelig stueflue og kan kendes ved sin måde at flyve takkede mønstre på.
Modsat den almindelige stueflue tiltrækkes lille stueflue af fækalier fra minkfarme og hønserier.
Her optræder den lille stueflue ofte i store antal og kan være en plage for både dyr og mennesker.
Den lille stueflue lægger sine æg i fækalier og æggene klækker hurtigt efter typisk 1-3 dage.
Herefter gennemgår larven 3 stadier inden den forpupper sig og bliver til en færdig flue.
Dette sker inden for 1-4 uger alt efter vejrforholdene.
Jo varmer vejret er jo hurtigere vil larverne udvikle sig.
Lille stueflue egner sig ikke som foder idet den tiltrækkes af fækalier fra andre dyr og dermed kan være smittebærer af bakterier og vira.
Er man plaget af lille stueflue skyldes det typisk at fluerne har optimale forhold for at yngle.
Lille stueflue tiltrækkes som sagt af fækalier og dermed kan der være tale om et afløb i huset der trænger til at blive renset, en mødding der skal overdækkes eller måske et bur fra enten hamster eller kanin der trænger til at blive gjort rent.
Det er vigtigt hvis man plages af lille stueflue at finde frem til stedet hvor fluerne yngler og fjerne denne mulighed.
Er der tale om et afløb kan man med fordel hælde kogende vand i afløbet, på den måde vil maddikerne dø og problemet fjernes.
Er man nabo til en gård eller andet så tag fat i landmanden og bed ham om at se på problemet, alternativt kan kommunen kontaktes for at give landmanden et påbud, idet at lille stueflue kan udgøre en sundhedsmæssig fare.
Fluefangere eller gift godkendt til flyvende insekter kan være løsningen hvis man kæmper med lille stueflue i hjemmet.
Dog er det vigtigt først og fremmest at finde frem til hvor problemet opstår og forsøge at løse det der.
Insekt net til vinduer og døre kan holde lille stueflue ude og derved sørge for at hjemmet ikke overrendes af dem.
Dette kan være nødvendigt hvis man bor i nærheden af enten et hønseri eller en minkfarm hvor lille stueflue har optimale vilkår for at yngle.
Krølvingede stuefluer fås både som pupper og kulturer
Krølvingede fluer kan fås på flere måder hos Monis.
Vi har krølvingede stuefluer både som pupper og i kulturer hvor mængden af fluer kan variere.
Pupperne kan holdes stangen en uges tid ved at køle dem ned til 10-12 grader og på den måde kan man tage det antal pupper ud af krølvingede fluer som man har brug for til fodring.
Dette sker gerne 2-4 dage før fodring og det er en god ide at lægge et lille stykke sukker dyppet i mælk ned til de nyklækkede fluer.
På denne måde kan de nyklækkede krølvingede stuefluer holdes i live længe og derved kan man have foder til sine dyr i en rum tid.
Som kulturer holder krølvingede fluer meget længere, de krølvingede fluelarver forpupper sig langsomt som de får spist mediet i bunden af kulturen og man har over en lang periode krølvingede fluer man kan fodre med.
Det er vigtigt en gang i mellem at hælde lidt vand ned i mediet for at sørge for at fugten holdes oppe.
Stil kulturen oven på terrariet for på den måde at give dem mere varme og dermed speede udviklingen op.
Selv om man siger at Krølvingede fluer er blinde og derfor de lette for dyrene at fange så er krølvingede fluer ikke blinde.
Fluerne har samme antal øjne som almindelige stuefluer men er svækket i forhold til deres syn og deres evne til at flyve.
De er derfor perfekte som foder til både amfibier, mindre gekkoer, edderkopper og knælere.
Ingen stue fluer ud i hele huset.
Når man køber krølvingede stuefluer vil ca. 20% af de klækkede fluer være i stand til at flyve.
Inden fodring er det derfor en god ide at undersøge om mængden af fluer uden krøllede vinger er stor og åbne for dem således at de flyver bort uden døre.
På den måde vil man kun have stue fluer tilbage med krøllede vinger.
Ønsker man at bruge alle fluer men ikke ønsker at de skal flyve deres vej inden de kommer i terrariet, så kan en løsning være at køle kassen ned.
På den måde vil de krølvingede stuefluer blive dvaske og nemme at fange.
Dette gør fodring nemt og enkelt uden at man har fluer ud i hele huset efterfølgende.
Hos Monis producerer vi ikke selv krølvingede fluer og vi er derfor ikke altid herre over hvad der kommer ud fra leverandøren.
Skulle du imidlertid opleve at kvaliteten ikke lever op til dine forventninger så hører vi gerne fra dig.
Vi tager alle henvendelser alvorligt og går direkte til producenten for at bede om at få problemet løst.