I denne pasningsvejledning får du forfatterens personlige erfaringer med hold af skægagamer (Pogona vitticeps), igennem cirka 3 år.
Her vil der blive gennemgået mange af de basale ting som man bør vide inden man anskaffer sig denne øgle.
Guiden er lavet for dig som er ny inden for denne hobby og overvejer at anskaffe dig din første skægagame.
Fakta om skægagamer.
På engelsk kaldt bearded dragon og på tysk kaldes den bartagamen.
Skægagamen opnår en størrelse på ca. 45-55 inkl. hale og har en levetid på ca 10 år.
Skægagamen har sit navn efter deres karakteristiske piggede skæl på struben.
Disse kan ved trusler, stress eller ved markering overfor en rival, ændre farve til sort.
Ved underkastelse vil skægagamen ”vinke” med benene.
Dominans viser sig ved at struben bliver sort og den ”nikker” med hovedet.
Skægagamen stammer fra Australien. De er udbredt over et større områder, fra det centrale over til det østlige Australien.
I naturen lever slægagamer i halvtøre til tørre skove og steppeområder.
Om dagen er dyret fremme for at sole sig, gerne et højt sted.
Dette er en af grundene til at Skægagamen er et godt terrariedyr., da den er fremme om dagen og sover om natten.
Om vinteren, vil de fleste skægagamer, gå i dvale hvis temperaturen falder til under 20 grader over en længere periode, her vil de gemme sig og ikke spise, det er dog vigtigt at huske at hydrere (Give dyret væske) agamen, derfor er det en god ide at have en vandskål ved skægagamen også i dvaleperioden
Skægagamen som et nemt begynder krybdyr, hvis de får de rigtige forhold.
Det anbefales at holde dem enkeltvis, da de kan være aggressive overfor hinanden, men ingen regel uden undtagelse, nogle kan godt lykkedes med at have dem til at gå sammen.
Terrarie og indretning til skægagamer
Hvad angår størrelse på terrariet, er anbefalingen altid jo større jo bedre. 100/120x50x50 cm er minimum til enkelt dyr. (hvilket klart anbefales for nybegyndere).
Jeg har selv haft 1 skægagame i 100x50x50, hvilket kunne lade sig gøre, grundet, jeg havde bygget terrariet op i forskellige niveauer. Skægagamen, er en god klatre, selvom mange betragter den som bundlevende.
Skægagamen vil gerne højt til vejrs, og derfor bør terrariet indrettes med gode muligheder for dette.
Her anbefales brug af, grene, kork og sten. Lav gerne flere niveauer.
Hvis der er tale om et glasterrarie vil brugen af kork baggrund, virkelig komme til sin ret da man kan bruge denne til at sætte andet fast på med silicone.
Som bundlag anbefales en blanding af sand og grus, eller sand blandet med kokoshumus, sand med ler kan også anvendes da dette giver en mere fast bund.
Temperatur, lys, vand og fugt til skægagamer
Det er vigtigt at tilbyde skægagamen UV lys 13-15 timer i sommerhalvåret, og cirka 8-10 timer i vinterhalvåret. En kombination af UV lys fra et T5 armatur med 10-14% UVB lys vil være den optimale løsning kombineret med en varmepære.
UVB lyset skal gerne dække 2/3 af terrariet svarende til 2/3 med UVB lys og 1/3 hvor varmelampen sidder.
Sammen med UVB lyset anbefales det også at have en LED skinne for at give skægagamen mest muligt lys idet skægagamer kommer fra et sted hvor solen står højt og hvor der sjældent er skyer på himmelen.
Skægagamer skal have mellem 24-26 grader i den kølige ende, og fra 38-41 grader under varme spottet. Om natten må temperatur falde til stuetemperatur, som hos mig er cirka 21 grader.
Skægagamer får størstedel af deres væske gennem deres foder men da dyret ikke kommer fra udpræget ørken men semi ørken vil den i naturen også have adgang til vand i perioder.
Det er vigtigt at huske at naturen er dynamisk og ikke statisk og derfor kan en vandskål sagtens udelades i kortere eller længere perioder men her bør skægagamen så få adgang til vand gennem andre kilder så som foder.
Skægagamen stiller ingen krav til luftfugtighed og kan holdes i et helt tørt terrarie, det er dog vigtigt at huske at skægagamer kommer fra semi ørken og her vil der til tider både falde regn og dug.
Man kan derfor have stor succes med at dushe terrariet 2-3 gange i ugen da dette også vil stimulere øglen til at drikke.
Hvad for noget foder skal en skægagame have?
Skægagamerne spiser grønt og alle slags insekter (fårekyllinger, dubia kakerlak-ker, græshopper, voksmøl, rosenbillelarver, og zophobas larver).
Insekterne skal være i passende størrelse, en god tommelfingerregel er foderdyret skal have samme størrelse som der er mellem øjnene på skægagamen.
Det er også vigtigt at ikke at fodre med flere insekter end agamerne kan spise på 5-10 min.
Fårekyllinger er alt ædende og en fri fårekylling vil kunne angribe en voksen skægagame hvis denne er svag på den ene eller anden måde.
Derfor anbefales det ikke at fodre med fårekyllinger ved at slippe dem fri med mindre dyret er i jagt mode.
Derudover skal skægagamen, have en del grønt at spise dette kunne være hjerte salat, ruco-la, baby salat, osv.
Skægagamer vil også gerne have ukrudt fra haven såsom mælkebøtter, vejbred, skvalderkål osv.
En god ide er også at fodre med krydderurter som. Fx persille og basilikum samt jordbærblade.
Der forskel på mængden af salat skægagamen skal have i sin levetid.
Som unger op til ca. 12 måneders alderen, skal kosten bestå af 70-80% insekter, og ca. 20-30% grønt. Fra 12 måneders alderen skal kosten bestå af 70-80% grønt og 20-30% insekter.
Det er vigtigt at vi giver skægagamerne kalk og vitamin tilskud.
Kalken skal være uden D3 vitamin idet at skægagamen får D3 vitamin gennem UVB lyset og derfor vil kalk med D3 vitamin være skadeligt fordi D3 vitaminen vil ophobe sig i lever og nyre som til sidst så vil stå af.
Kalk skal gives 3-5 gange ugentligt og vitamin gives 1-2 gange i ugen.
Det kan være en fordel at give vitaminer og kalk via foderdyr hvor foderdyret fugtes med en forstøver og derefter rystes rundt i kalk eller vitamin.
På denne måde sikre man at skægagamen får det den har behov for.
Mange oplever at deres skægagamer ikke vil spise grønt og mange dyr ender med at blive overvægtige fordi deres ejer fejlagtigt tror at de kun vil spise insekter.
I naturen vil skægagamen ikke have den samme adgang til levende foder som den har i fangenskab og derfor vil den være tvungen til at spise grønt for at få dækket sit energi og væske behov.
Ved at give skægagamen grønt om morgenen inden man kører på arbejde eller i skole vil dyret kun have adgang til denne fødekilde og dermed være nødsaget til at spise dette.
Skægagamer er krybdyr og kan leve flere uger uden mad og vand, der sker derfor ikke noget ved at dyret er stædigt og ikke vil spise det grønne i en uge eller 2, her skal man blot være stædig og kun give insekter i den mængde som det anbefales.
Sørg for at fodre varieret og start med 80% insekter og 20% grønt hvis der er tale om en unge. Herefter flyttes der stille og roligt rundt på foderet således at der efter 6 måneder gives 50/50 og efter 12 måneder gives der kun 20% insekter og 80% grønt.
Måden man kan gøre dette på er ved at give foder hver dag, i starten gives der insekter 5 dage og grønt 2 dage, langsomt skrues dette over så der gives mindre insekter og mere grønt.
Giv altid det grønne om morgenen og vent med at give insekter hen under aften så du kan sikre at skægagamen har spist det grønne.
Opdræt og udrugning af skægagamer.
Skægagamer er krybdyr og ligger derfor æg, for at æggene kan være fertile skal der bruges både en han og en hun.
En hun som går alene vil sagtens kunne lægge æg men disse vil ikke være fertile på nogen måde.
Æggene vil hunnen grave ned og derefter vil hun gå fra æggene og ungerne må klare sig selv.
Når hunnen er færdig med at lægge sine æg kan disse graves fri og tages op.
Inden æggene tages op forberedes vermecolite ved at koge det for at undgå bakterier der kan angribe æggene.
Når vermecolitten er kogt afkøles den og den kolde vermekolite tages op mellem hænderne, herefter presses den for vand mellem hænderne og vermecolitten puttes i bøtter med låg til.
Æggene lægges herefter i bøtterne og sættes i rugemaskinen, det er vigtigt at have låg på æggene da man derved holder luftfugtigheden oppe.
Hvis æggene får for lidt fugt vil de klappe sammen og blive flade.
Rugemaskinen sættes således at æggene udruges ved en temperatur på 28-30 grader.
Udrugningstiden er 60-75 dage, afhængigt af fosterets udvikling.
Når processen går i gang vil æggene begynde at vokse, de små æg vil blive større og større og man vil ved hjælp af en lommelygte kunne se om æggene er befrugtede.
Æggene må på ingen måder vendes og skal gerne placeres på samme måde som skægagamen har gravet dem ned.
Vender man et reptil æg er der stor chance for at fosteret drukner i æggehviden og dermed dør.
Unger passes som skrevet længere oppe, både med varme og foder.
Husk at skægagamer ikke har følelser for hinanden, derfor vil skæagamer der går sammen ofte bide hinanden i halerne eller tæer.
Det er en god ide at separere disse fra hinanden så dette ikke sker og det er super vigtigt at huske at en unge aldrig må lukkes ind til en voksen skægagame da dette vil føre til at ungen spises af den voksne agame.
Lovgivning omkring skægagamer
Skægagamer figurere ikke på cities lister, der har dog været eksportforbud fra Australien siden 1960’erne. Så alle skægagamer er idag opdrættet i fangenskab.
Hvordan ser jeg om min skægagame er syg?
Sygdomstegn skal man altid være opmærksom på, disse ses ofte ved følgende:
- Ændret adfærd.
- Hamskifte der sidder fast, især på tæerne.
- Synlige skader.
- Ændring i vejrtrækning.
- Indsunkne øjne.
Er du i tvivl med overstående punkter vil anbefalingen altid være at søge krybdyrskyndig dyrlæge.
Skægagamer er som andre krybdyr utroligt gode til at skjule hvis de er svage, derfor kan sygdomme sagtens komme snigende og det er derfor altid vigtigt at være agtpågivende omkring de ovenstående punkter og søge dyrlæge eller kyndig faghjælp i god tid.
Hvor bør jeg anskaffe min første skægagame fra?
Skægagamer er populære som terrarie dyr. Og til at komme til i pris, men derfor er det jo stadig vigtigt at de bliver passet og behandlet rigtigt.
Skægagamer er at finde i mange dyrehandler og problemet her er at mange køber disse dyr fordi de ser sølle ud og man får medlidenhed med dem.
Fordi skægagamer er produktive og hurtige til at formere sig opleves det ofte at skægagamer handles i dyrehandlen til priser der ofte enten er meget høje eller meget lave.
Ofte er disse importeret fra grossister som ikke kender oprindelsen på dyrene eller hvordan deres tilstand er.
Derfor anbefales det altid at søge det private marked for skægagamer, her vil man ofte komme til en privat opdrætter der har kærligheden for dyrene og som kan vejlede grundigt i disse inden køb.
Det kan være en fordel at have terrarie og andet på plads inden dyret indkøbes da dyret således udsættes for minimal stress.
Lad dig ikke friste af priser og andet på reptil messer, ofte kan udenlandske sælgere have dyr med som ser fine ud men som måske har gået under kummerlige forhold.
Ofte ender det med at man køber billigt men oplevelsen med sin første skægagame bliver ikke så god fordi dyret måske har parasitter eller sygdomme som umiddelbart ikke kan ses med det blotte øje.
Søg hjælp hos enten os eller nogle af de danske reptil nørder for at få råd og vejledning inden købet af dit første dyr.
Mange oplever at dyret ikke vil spise når de kommer hjem med det og det kan være frustrerende.
Der er dog intet unormalt ved dette, dyr der flyttes fra deres vante omgivelse til nye omgivelser bliver ofte stressede.
Derfor går de i spisestop og det kan tage helt op til 2 uger før dyret begynder at spise igen.
Jeg vil klart anbefale skægagamer som et godt begynder krybdyr. De er rolige og kan blive ret håndvant.
Har du eventuelle spørgsmål til denne vejledning kan du henvende dig til forfatteren - eller monis.dk