MONIS’ GUIDE TIL AT VÆLGE DE PERFEKTE VITAMINER

MONIS’ GUIDE TIL AT VÆLGE DE PERFEKTE VITAMINER

Af : Tommy - Kategorier: Monis Krybdyrs Blog , Pasningsvejledning til Krybdyr
star
star
star
star
star

Vitaminer og mineraler er vigtige for optimal trivsel for dit dyr, men hvilke vitamin tilskud skal du vælge? Og hvad der er vigtigt for netop dit dyr? Det kan være svært at gennemskue.

Derfor har jeg herunder lavet en guide til dig, omkring hvad du skal se efter, afhængig af hvilket dyr du har og hvorfor du skal vælge netop denne type vitamin til dit krybdyr.

Rigtig god læselyst.

 

En begynder guide til måleenheder i vitaminer

På alle seriøse vitamin produkter bør der være en oversigt over hvad produktet indeholder og i hvor stor en mængde, mængden står oftest angivet i International Units (IU ).

IU er en måleenhed der angiver hvor meget vitamin og /eller mineral et givent produkt indeholder.

 

Det er vigtigt at huske at mere ikke altid er bedre

Desværre er det sådan at vi arbejder med eksotiske dyr,  hvor der dels mangler forskning og erfaring der kunne bidrage med data til pålidelige referenceintervaller. for hvad der udgør det optimale tilskud, og i hvilke mængder. Husk altid at intet kan erstatte en varieret kvalitets kost, men lige meget hvor umage vi gør os for at passe vores krybdyr optimalt så kommer vi ikke i nærheden af hvad de ernæringsmæssigt ville indtage i vild natur, derfor vil det som oftest være en fordel at berige foderet med vitaminer eller mineraler.

Valget af vitamintilskud skal basere på arten der holdes og hvor tæt vi kommer på den vilde diæt i fangenskab, og hvis muligt gennemskue hvilke mangler vi vil forebygge.

Hvis vi nu tager udgangspunkt i Zoo Med Reptivite D3 og NEKTON-Rep, så har Zoo Med Reptivite 220.264 IU A vitamin, mens NEKTON-Rep har 6.600.000 IU A vitamin, så hvis du gerne vil have noget med meget A vitamin i, så er det NEKTON-Rep du skal vælge. Hvis vi igen kigger på Zoo Med Reptivite, så er der 22.907 IU Vitamin D3 mens NEKTON-Rep kun har 10.00 IU D3 vitamin, så hvis du vil have noget med meget D3 vitamin skal du vælge Zoo Med Reptivite.

Igen afhænger sammensætningen af vitaminet meget af hvilken art man har med at gøre og du bør sætte dig grundigt ind i dit eget dyrs behov inden du køber vitamin og mineraltilskud.

Leguaners kost og vitaminer kan være lidt en videnskab

Er du den lykkelige ejer af en Leguan, og vil du have lidt tips og tricks til fodring, samt hvordan du doserer vitaminer, så er det her du skal læse videre.

Det er vigtigt at huske at leguaner er afhængige af den næring som bakterierne i deres stortarm (tyktarm og blindtarm) frigør fra ellers ufordøjelige plantefibre, det er derfor ekstremt vigtigt at kosten udgøres af fiberrige planter, generelt skal der fodres med mørke former af bladgrønt (Rucola, hibiscus blade, figenkaktus, div. former for bladgrønt), i moderate mængder kan ydermere suppleres med farverige grøntsager evt. revet (peberfrugt, sød kartoffel, gulerod), vær opmærksom på at for meget stivelse eller sukker kan ødelægge tarm balancen da de giver alt for meget næring til bakterierne i tarmen.

Animalsk protein til din store grønne øgle er dog et no go og du bør under alle omstændigheder undgå dette.

Det er vigtigt at leguaner altid har adgang til uvb belysning da de på denne måde kan aktiverer D3 vitamin og dermed lettere optage calcium (kalk) fra kosten, calcium tilskud kan med fordel gives som tilskud på foderet.

Der er en udbredt uenighed omkring brugen af kalk til leguaner og hvor meget eller hvor lidt der bør bruges.

Mængden af kalk og brugen af D3 vitamin er også en vurderingssag i henhold til hvor meget UVB lys det enkelte dyr får og der er derfor ikke en endegyldig formel for hvor meget og hvad man bør give.

Til en leguan med en moderat mængde uvb belysning på 5% vil en ugentlig tilsætning se sådan ud.

Kalk med D3 vitamin gives 3 gange om ugen, og kalk uden D3 vitamin gives 2 gange i ugen.

Som alternativ til kalken uden D3, kan der gives knuste æggeskaller.

Til en leguan med stærk uvb lys på 10% opsat efter producentens anvisninger anbefales det ikke at bruge calsium med D3 vitamin da leguanen får den mængde UVB lys som der skal til for at generere D3 vitamin naturligt.

Fodres der med købegrønt fra supermarkedet anbefales det at give kalk uden D3 vitamin med et forhold i Fosfor/Calsium der er 1:2 ca. 3 gange ugentligt.

Det er vigtigt med den varieret kost, og det rette vitaminsupplement til din grønne leguan.

Du kan herunder læse mere om hvordan du bruger specielle vitaminer til din grønne leguan, og hvorfor du skal benytte netop dette produkt frem for mange andre.  

NEKTON-Iguana vil være super godt til din leguan. NEKTON-Iguana er med til at forbedre udviklingen af skelettet på din leguan, og beskytter nervesystemet og holder det i god form. NEKTON-Iguana styrker kroppen hvis den kommer ud for stress situationer, for eksempel når leguanen skal have en ny artsfælde, eller hvis den skal flyttes. NEKTON-Iguana er et komplet vitamin som er specielt udviklet til leguaner og grøntspisende øgler, NEKTON-Iguana dækker alle dine dyrs vitamin behov, og du skal derfor ikke kombinere det med andre vitaminprodukter.
Husk at NEKTON-Iguana ikke erstatter dit dyrs behov for kalk, og du skal derfor huske at kombinere vitaminet med kalk.
NEKTON-Iguana gives til dit dyr 2-3 gange om ugen ovenpå fodret, med den medfølgende måleske.
NEKTON-Iguana indeholder mere D3 vitamin end traditionelle vitaminprodukter og indeholder ud over dette 18 forskellige aminosyrer som sikrer en sund og god tarmbalance.

D3 vitaminen har din leguan behov for da dens kost normalt indeholder mindre kalk end eksempelvis insektspisende krybdyr, samtidig hjælper de 18 forskellige aminosyrer til en bedre optagelse af foderet i tarmkanalen.
D3 vitamin gør det lettere for dit dyr at omdanne kalk og fosfor til knogler.

En gammel dinosaur har også brug for vitaminer.

Skildpadder er et af verdens ældste nulevende dyr, og de har ikke ændret form i de sidste 50 mio. år.

Skildpadder lever både på land og i vand, nogle er kødædende, andre er både kød og planteædende, og nogle er kun planteædende.

Fælles for dem alle er dog, at de alle har et skjold, som de bruger til at beskytte sig mod fare med.

Skjoldet er en del af skildpaddens skelet, og den udmærker sig derfor ved at have endnu mere knoglebygning end andre krybdyr.

Derfor er kosten hos skildpadder også super vigtig, og det er vigtigt at du sætter dig godt ind i dit dyrs generelle foderbehov.

Skildpadder må ikke få icebergsalat, da dette indeholder stoffer, som i store mængder kan ødelægge nyrer og lever.

Ligeledes er kål heller ikke et super godt foderemne til skildpadder, da dette virker afkalkende på dyret.

Vitaminsammensætningen til en skildpadde er meget forskellig fra andre dyr, mens mineralerne næsten er det samme.

Jeg vil herunder prøvet at forklare dig om de produkter, som jeg har i sortimentet, og hvilket af de vitamin produkter som du finder i mit sortiment, der passer bedst til skildpadder samt hvorfor. 


NEKTON-Multi-Rep er specielt velegnet til skjoldbærende dyr. Produktet indeholder 12 vitaminer, 9 aminosyrer og 7 sporstoffer, hvilket gør at dyrets grundlæggende sundhed er sikret.
NETKTON-Multi-Rep indeholder mindre A vitamin end andre multivitaminer, og dette gør at netop NEKTON-Multi-Rep er specielt godt til skjoldbærende dyr, så som skildpadder.
A vitaminen er kendt for ved indtagelse i større mængder at gøre skjoldet blødt, da A vitamin kan virke afkalkende.
NEKTON-Multi-Rep hjælper til opbygning og vedligeholdelse af knogler, og giver dit dyr en sund vækst.
Er du i den lykkelige situation at eje en skildpadde, er det dette vitaminen du skal købe, men hvis du ikke ejer en skildpadde, men eksempelvis en kamæleon, skal du bruge noget andet vitamin.
NEKTON-Multi-Rep gives til dit dyr 2-3 gange om ugen ovenpå foderet, doseringen sker med den vedlagte måleske efter producentens anvisninger.

Husk at dette er et vitamin og der derfor skal tilsættes kalk ved siden af for at opnå den bedste sundhed hos dyret.

Insektædende øgler og kamæleoner hvad gir jeg dem?

Insektædende krybdyr så som kamæleoner og øgler, har et andet behov end de 2 ovennævnte krybdyrs grupper.

Grunden til dette er, at deres krop er meget anderledes bygget op, og de har andre behov som er vigtige for dyrets trivsel.

Eksempelvis vil et vitamin med lavt A vitaminindhold ikke være godt for kamæleoner, da for lidt A vitamin kan give dyret bl.a øjenproblemer på længere sigt.

Øgler og kamæleoner der ikke får de rigtige vitamin og mineral tilskud, vil med tiden udvikle forskellige former for lidelser, som er et resultat af forkert mineral og vitamin tilførsel.

Det er vigtigt at fodre varieret også selv om der er tale om ren insektædende krybdyr, ved kun at fodre med en type foderinsekter så som melorm, vil dyret ikke få en varieret kost, og selv om den får den rette vitamin og mineral tilskud, vil dette aldrig kunne udgøre det for varieret kost for dit dyr.

Et stort problem er oprettelse af det korrekte calcium phosphor forhold i foderinsekterne, det er næsten umuligt at nå det samme høje calcium indhold som vilde insekter indeholder, det er derfor meget vigtigt at supplere med calcium på foderinsekterne, ligeledes så indtager fangenskabsopdrættet foderinsekter en meget fattig kost i forhold til deres vilde artsfæller, dette går selvfølgelig også ud over de dyr som efterfølgende indtager dem, derfor er det nødvendigt at supplere med et kvalitets vitamin supplement.

Så det er super vigtigt, at du er opmærksom på at selv om du vælger det helt rigtige vitamin og mineral tilskud til dine dyr, så er en varieret kost stadig meget vigtig.

Jeg har herunder samlet nogle forskellige vitaminer der egner sig godt til insektspisende krybdyr og padder, som har et behov for A-vitamin i deres kost.

Denne guide er for at hjælpe dig til at blive endnu bedre til at passe dit dyr, og få dig til at forstå hvorfor du skal vælge det ene frem for det andet.

NEKTON Rep er en multivitamin der er udviklet specielt til dine krybdyr, frøer og padder.

Vitaminen indeholder en række forskellige stoffer, så som D3 vitamin, som er med til at gøre dyrenes knogler stærkere.
Vitaminen har et højt indhold af vitamin A, og egner sig derfor godt til insektspisende øgler og kamæleoner.
NEKTON Rep indeholder også calcium, men kan ikke erstatte den almindelige tilsætning af calcium til dyrenes foder.

NEKTON Rep har en positiv effekt på udviklingen af muskler, kirtler og nervesystemet.
Dyr med vitamin/mineral mangel er normalt ikke specielt aktive, men NEKTON Rep afbalancere denne mangel på næringsstoffer, hvilket gør at dyrene er betydeligt mere aktive.
NEKTON Rep er opløseligt i koldt vand, og kan gives i drikkevand hvis nødvendigt eller som pulver via levende foder, eksempelvis foderinsekter, eller oven på grøntfoder.
Det anbefales til en hver tid at give vitaminen som pulverform og kun ved meget syge eller svage dyr at give det opløseligt i vand gennem en sprøjte i munden.

 

NEKTON Color Rep er en multivitamin, lidt ligesom NEKTON Rep.
NEKTON Color Rep indeholder dog 2 aktive stoffer, nemlig canthaxanthin og apokarotenal. Disse stoffer fremhæver eller bibeholder de stærke farver dit krybdyr eller din padde har.
Jeg kan anbefale at du bruger NEKTON Color Rep over en periode, hvorefter du går tilbage til NEKTON Rep når det ønskede resultat er opnået.

NEKTON-Tonic-R er god til bla. frugt og insektædende gekkoer. NEKTON-Tonic-R er især kendetegnet ved sammensætningen af 60 forskellige elementer. Tilskuddet er et super godt supplement til drægtige dyr, dyr med stress eller underernærede dyr der trænger til et boost for at komme i gang igen.  

NEKTON-Tonic-R kan i tilfælde hvor der er tale om meget høj underernæring bruges som fuldfoder til det underernærede dyr, indtil dit dyret æder normalt igen.

NEKTON-Tonic-R kan bruges til alle krybdyr og indeholder forskellige protein og sukker arter, der gør at dit dyr kommer sig hurtigere efter et af ovenstående tilfælde.

Overtager du et underernæret krybdyr, er NEKTON-Tonic-R mange gange en vigtig faktor for at kunne sikre optimal overlevelse.

Zoo Med Reptivite D3 indeholder D3 og aminosyrer. Zoo Med Reptivite D3 er calciumbaseret for at sikre en sund knoglevækst på dit krybdyr.
Du kan bruge Zoo Med Reptivite D3 op til 2-3 gange om ugen på dit krybdyrs foder.
Du kan anvende Zoo Med Reptivite D3 ved at drysse på bl.a. grøntsager, frugter eller insekter.
Dette produkt er godt til øgler, hvis kalkmangel forekommer kan din øgles lemmer og led svulme eller hæve op.

Zoo Med Reptivite D3 er et af verdens mest brugte vitaminer og bruges til stort set alle former for krybdyr men vores anbefaling er at dette vitamin bruges til skildpadder eller grøntspisende øgler grundet at vitaminen har et meget lavt indhold af A-vitamin.

Zoo Med Reptivite gives oven på foderet og producentens anvisning til herbivore og omnivore er at give 2,2 gram vitamin pr 142 gram kropsvægt pr uge.

Alle krybdyr skal have kalk, men hvilken kalk skal du bruge til dit dyr?

Krybdyr skal have kalk tilskud til deres foder, for at kunne opretholde en god knoglestruktur.

Hvor tit har du ikke tænkt på, hvilken kalk du skal vælge, og hvorfor du skal vælge netop denne.

Det spørgsmål har jeg også stillet mig selv mange gange, og jeg vil derfor gerne dele de erfaringer jeg har med dig.

Der findes 2 typer kalk fra forskellige mærker.

Kalk med D3 vitamin, dette er super fint til leopardgekkoer, kronegekkoer eller andre lignende dyr, som ikke får den rigtige mængde UVB belysning.

Ligeledes kan kalk med D3 være godt til skildpadder i moderat mængde der er indendørs, da de normalt ikke får den rette mængde UVB lys, og derfor heller ikke får den optimale mængde D3 vitamin.

Nogle dyr så som kamæleoner, må kun få kalk med D3 vitamin i moderat mængde, da de får dækket deres behov gennem UVB lys, samt gennem den multivitamin de ellers får 1-2 gange om ugen.

Det er vigtigt at du overvejer, om dit dyr får UVB lys nok, til at kunne optage D3 vitamin nok så den kan omdanne kalk til knogler.

Du kan ikke bare give kalk med D3 vitamin, fordi D3 vitamin også kan give en forgiftning, det er derfor super vigtigt at du holder dig opdateret på dit dyrs sundhed, inden du begynder at fylde ekstra D3 vitamin på dit dyr.

Kalk uden D3 vitamin er også en mulighed, dette bruges rigtig meget til kamæleoner, skildpadder, små dagaktive gekkoer og andre terrarie dyr der får rigeligt med D3 vitamin gennem UVB og det tilførte vitamin til deres kost.

Hvad du skal vælge af de forskellige produkter kan du læse meget mere om her, og hvorfor jeg anbefaler netop dette produkt til dit krybdyr.

 

NEKTON-Rep-Calcium + D3 er fyldt med D3 vitaminer og to slags aminosyrer.
NEKTON-Rep-Calcium + D3 kan bruges til dit reptil, da det sørger for at bibeholde og forbedre skelettets udvikling. Calciummetabolismen bliver også langt mere solid i alle reptiler.
NEKTON-Rep-Calcium + D3 forbedrer og afbalancerer mangel på calcium, og de sygdomme som kan opstå på trods af calcium mangel.
NEKTON-Rep-Calcium + D3 kan nemt blandes med almindeligt grøntfoder, eller insekter.
Hvis man blander det med insekter, sprayer man foderdyret med vand, så pulveret hænger bedre fast. Derefter skal der 2 dele kalk og 1 del vitamin til, hvor man så blander det i en boks og ryster foderdyret rundt. Når du er færdig med at ryste foderdyret rundt, er det klar til servering.

NEKTON-Rep-Calsium + D3 indeholder 50.000 IU hvilket gør den specielt god til terrarie dyr der ikke kommer ud om sommeren.

Er du i den heldige situation at dit dyr kommer ud om sommeren så er denne calsium ikke den du skal vælge til dit dyr.

Produktet gives efter dit dyrs behov og 3-5 gange ugentligt hvis der er behov for meget D3 vitamin til dit dyr.

Følg altid din sunde fornuft og læn dig op af andre erfarne dyreholderes erfaringer med lige netop den dyreart du holder.

Husk at for meget D3 vitamin ikke er godt heller det er faktisk være end for lidt.

NEKTON-Rep-Calsium + D3 er meget finkornet i det og egner sig derfor aldeles godt til at sidde fast på foderinsekter eller bladgrønt.

NEKTON-REP-CALCIUM-PUR er et af de nyeste produkter udviklet fra Nekton til krybdyr.

Modsat mange andre kalk produkter uden D3 vitamin er der tilsat aminosyrer til dette kalk produkt.

Dette gør at det smager bedre for dyret og styrker sundheden hos det enkelte dyr uden brug af unødig sukker og frugt.

Kalken er i en god pulverkvalitet således at den hænger godt fast på både foderdyr og grønt.

Brugen af kalk uden D3 vitamin kan ske hver dag uden en forgiftning sker.

Til eksempelvis kamæleoner eller skildpadder kan brugen af calcium uden D3 vitamin bruges hver eneste dag uden at en forgiftning sker som ved overdreven brug af kalk med D3 vitamin.

Overskydende kalk vil blive udskilt via urin og afføring.

Det er dog stadig vigtigt at der tilføres D3 vitamin da dyrene ikke kan optage kalk uden D3 vitamin.

D3 vitaminen kan tilføres enten via UVB lys eller ved hjælp af enten kalk med D3 vitamin eller et multivitamin.

NEKTON MSA Calcium +D3 er calcium der er tilsat D3 vitamin og nogle aminosyrer.
Calciummet gives til dit dyr hver gang den skal fodres, for at styrke dens knogler og ægproduktion.
NEKTON MSA kan dog ikke erstatte multivitamin, men skal kombineres med en multivitamin, alt efter hvilken art der er tale om.
NEKTON MSA kan bl.a. kombineres med NEKTON Rep.
Du kan give dit dyr 0,25g NEKTON MSA pr. kropsvægt hver dag, eller 1,5g en gang om ugen.

NEKTON MSA indeholder 10.000 IU D3 vitamin og er derfor rigtig god til dyr som har ordentligt UVB lys men også dyr som holdes uden for om sommeren.

Følg producentens anbefalinger samt lyt til andres erfaringer så du ikke kommer til at give for meget D3 vitamin til dine dyr.

Nekton MSA har en lettere grov konsistens og egner sig derfor ikke ret godt til foderinsekter men mere til at drysse oven på foderet til dit dyr.

Drago Vit +D3 Vitamin er et fosfor-frit kalktilskud. Dyr i fangeskab lider ofte af kalk mangel, da de ikke får den rette UVB belysning, som de vil gøre hvis de var i naturlige omgivelser. Derfor vil jeg anbefale dig til at bruge Drago Vit +D3 Vitamin oven på foderet.
Drago Vit +D3 Vitamin er et godt supplement for reptiler og padder, for at understøtte alle nødvendige vitaminer, mineraler og fibre. Du kan kombinere DRAGO-VIT CLACIUM +D3 VITAMIN med MULTIVITAMIN.
Du kan drysse vitaminet på noget grønt, og derefter servere det for dit krybdyr, eller ryste det oven på foderdyrene.

Drago Vit +D3 vitamin indeholder 10.000 IU D3 vitamin og egner sig derfor godt til dyr der har det rette UVB lys samt dyr der opholder sig uden for.

Drago Vit +D3 Vitamin er ikke fint pulveriseret men egner sig alligevel godt til foderinsekter og bladgrønt.

 

Drago Vit Calcium uden D3 er en ren fosforfri kalk, som bruges til bl.a. kamæleoner.
Kalken er bedst til at putte på bl.a. grøntsager, man kan også putte det på insekter, men dog er Drago Vit Calcium uden D3 bedst at putte på grønt.
Calcium er vigtigt for alle krybdyr og padder, fordi dyrene har et behov for dette, da det hjælper med at bygge knoglestrukturen og producere æg.
Kalken gives hver dag sammen med det sædvanlige foder.

Zoo Med Repti Calcium +D3 er ultra fint udfældet calciumkarbonat med D3 vitamin.
Dette vitamin er et fosfor-frit kalktilskud, som går ud til krybdyr og padder.
D3 vitaminen gør blandt andet reptilet i stand til at optage calcium til at bygge knogler eller opbygge en skal omkring eventuelle æg.
Zoo Med Repti Calcium +D3 er specielt egnet til nataktive krybdyr, som ikke får UVB lys i det daglige.
Du skal dog ikke bare fyre på med dette, da for store dosiser af D3 vitamin godt kan forgifte dit dyr, og i værste fald dræbe dyret. Så husk at tjekke op på hvordan dit dyr har det!
Zoo Med Repti Calsium +D3 vitamin indeholder 22.907 IU D3 vitamin og er dermed en god mellemting der dækker de fleste behov ved krybdyr.

Denne Calsium vil være god til krybdyr der holdes både inde og ude da den har et moderat indhold af vitamin D3.

Zoo Med Repti Calcium uden D3 er ligeså fint som Zoo Med Repti Calcium +D3, og er også fosfor-frit. Dette vitamin går også ud til krybdyr og padder.
Denne er også specielt brugbar til reptiler eller nataktive krybdyr, som ikke får sollys om dagen.
I og med, at Zoo Med Repti Calcium uden D3 er så fint som det er, så er det super godt til at putte på insekter, hvorefter du serverer det for dit krybdyr.

Hvad du skal vælge af vitamin tilskud til dine dyr afhænger altid af hvilken art du har med at gøre.

Er du i tvivl er du meget velkommen til at kontakte os hos Monis for meget mere information.

Blogindlægget her er udarbejdet i samarbejde med dyrlæge Mark Krabbe som har tilføjet artiklen nogle vigtige fakta om forskellige dyrearter.

 

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode