Hvad er en springhale?

Hvad er en springhale?

Af : Tommy - Kategorier: Insekter
star
star
star
star
star

Efter flere forespørgsler omkring springaler hvad dette lille insekt er for noget og flere andre spørgsmål kan du nu læse om hvad en springhale egentlig er.

Hvad er en springhale og hvordan anvendes den i terrariet.

 

Springhaler er kendt inden for terrariehobbyen hvor de tidligere anvendtes til nyfødte farvefrøer, mindre rovinsekter og gekkounger hvor småt foder var nødvendigt.

 

Springhaler har dog de senere år haft deres indmarch i den danske terrarie hobby hvor den anvendes i det bioaktive miljø.

 

Men hvad er en springhale egentligt og hvor mange arter findes der egentlig af dette løjerlige insekt?

 

Springhalen er et urinsekt og er mellem 300 og 400 millioner år gammelt, hvilket betyder at dette er en af de arter der menes at være noget af det første levende organismer der har betrådt vores klode.

 

 Springhaler deles op i 4 familier neelipleona, poduromorph, symphypleona og entomobryomorpha hvor entomobryomorpha og poduromorph er det som kendes som superfamilierne fordi det er dem der er mest dominerende.

 

Springhaler hører til gruppen hexapoder der for nyligt er blevet klacificeret som værende et ikke insekt, men en gruppe af dyr for sig selv.

Hexapoder har indadvendte munddele hvilket skiller dem fra andre dyregrupper, under hexapoder findes også flere arter af fluer her iblandt spyfluer og guldfluer der begge har indadvendte munddele.

 

Af de fire familier af springhaler er 2 af dem runde og kugleformede mens de andre 2 er aflange og tynde.

De 2 kugleformede springhale familier neelipleona og symphypleona er kategoriseret som skadedyr, fordi de lever på planter og æder friske plantedele, men modsat eksempelvis bladlus så spiser springhaler blade og stængler på planten, hvor lus suger saften fra stængler på planterne.

Nogle steder i verden er de kugleformede springhaler en stor plage, eksempelvis i Australien omtales Sminthurus viridis som en desideret plage, der ødelægger store mængder afgrøder hvert år.

 

Der findes omkring 3600 kendte arter af springhaler i verden.

Springhaler forefindes over alt på jorden og kan også findes på Antarktis, dette gør at springhalen sammen med nematoder, mider og krebsdyr er de mest udbredte arter i hele verden.

Der findes således springhaler der hvor mennesker ikke en gang lever og springhaler, nematoder, mider og krebsdyr er således de mest udbredte arter på jorden.

 

Springhaler forefindes både over jorden og under jorden, der er således fundet springhaler 1980 meter under jorden i kubera hulen i Georgien.

 

Ligeledes forefindes springhaler både i tørre miljøer men også i regnskove.

Fælles for de mest almindelige springhaler er at de enten lever i jorden, eller af skrald oven på jorden hvad enten det er fra mennesker eller fra dyr.

 

Hvilken farve har springhaler?

Springhaler findes som tidligere nævnt over hele kloden, der findes derfor også springhaler i flere forskellige farver.

Springhaler findes i både hvide, røde, orange, blå og flere andre farver.

Farven på springhalen afhænger af dens levested og af hvilken underart man har med at gøre.

 

De mest almindelige farver inden for terrarie hobbyen er dog hvide, men orange, røde og blå forekommer også fra tid til anden.

 

Brug af springhaler i terrariet.

I de senere år er det blevet meget populært at anvende springhaler i regnskovsterrariet fordi springhaler fra naturen hjælper planterne med at undgå svampeinfektioner i rodsystemerne.

Samtidig så er springhaler både plante og kødædende men tager kun dødt dyremateriale.

Dette betyder at springhaler spiser ekskrementer fra dyrene der går i terrarierne.

I terrariet er den mest anvendte art af springhaler, der bruges både som foder men også til bioaktivt terrarie, arten Folsomia Candida der også kendes under navnet hvid tropisk springhale.

 

For at springhalerne kan leve optimalt i terrariet vil det være en fordel at de har et sted hvor der forefindes fugt, dette kan være under en vand skål eller i hjørnet af terrariet.

Selve terrariet behøver ikke være vådt hele tiden, et gekkoterrarie eller kamæleon terrarie må gerne udtørre i løbet af dagen.

Springhalerne lider ikke overlast ved at der sker udtørring i terrariet.

For meget fugt i terrariet vil på sigt give andre ubudne gæster i form af mider.

Mider kommer steder hvor der er masser af fugt og hvor miljøet er iltfattigt.

Ved at lade dele af terrariet tørre ud over dagen vil springhalerne grave sig ned i jorden.

Dette gør at der opstår lufthuller i jorden og dermed vil jorden blive iltet og miderne vil ikke have egnede leve og formeringsforhold.

 

Det kan derfor være en god ide at vande halvdelen af terrariet den ene dag og den anden halvdel den anden dag.

 

Holder man frøer eller padder vil der være brug for et meget fugtigt klima, så udtørring af dyrenes hud ikke opstår.

Her vil der til tider opstå problemer med mider, det er dog sjældent et problem for dyrene men mere en irritation for ejeren.

I terrarier med farvefrøer vil frøerne også spise miderne og dermed holde bestanden nede, samtidig med at springhalerne vil grave i jorden og spise svampe, ekskrementer og døde plante dele.

 

Mider kan også opstå i springhale kulturen, hvordan du undgår dette kan du læse meget mere om i vores indlæg ”Sådan laver du dine egne springhalekulturer”.

 

 

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode