Førstegangs køber til landskildpadder, her er hvad du skal vide og hvorfor!

Førstegangs køber til landskildpadder, her er hvad du skal vide og hvorfor!

Af : Tommy - Kategorier: Pasningsvejledning til Krybdyr
star
star
star
star
star

Efter nu over 3 dage at have stødt ind i 2 personer, som havde fået forkert eller dårlig vejledning til køb af udstyr til deres skildpadde, har jeg valgt at skrive dette lille indlæg. For hvad skal man egentlig bruge, når man nu står og er helt grøn med sin første skildpadde.

Før vi overhovedet går i gang med udstyr, skal vi lige have et par ting på plads.

Jeg siger altid, at skildpadden er verdens sejeste dyr, fordi de ikke har gennemgået en kæmpe evolution, som andre dyr har det.

De er hårdføre og kan tåle en del forkert pasning, uden at de faktisk dør af det, og så findes de på stort set alle kontinenter.

Det vigtige når man står over for at skulle købe sin første skildpadde er, at sætte sig ind i behovene for dyret.

Nogle bliver kæmpe store, og andre bitte små. Det er derfor vigtigt at have sat sig ind i, hvad det er man køber inden man bare køber det.

Hvordan passer jeg min skildpadde bedst og hvad må den få at spise?

Svaret er simpelt og svært på en og samme tid, for som med alle andre krybdyr handler det i høj grad om at efterligne naturen, og her er skildpadden ikke anderledes end andre dyr.

De skildpadder der bliver solgt flest af i Danmark, er græsk landskildpadde (Testudo Hermani), Bredrandet Landskildpadde (Testudo Marginata), Sporskildpadde (Geochelone Sulcata) og leopardskildpadden (Geochelone Pardalis).

Fælles for dem alle sammen er, at deres kost skal bestå af en proteinfattig og fiberrig kost.

Om foråret og om sommeren er det ikke noget problem, da haver og parker bugner af mælkebøtter, skvalderkål, vejbred, døvnælde, kløver og andre græsser, men om vinteren opstår problemet.

Hvad nu?

Her er det vigtigt, at holde sig til en fiberrig og proteinfattig kost, og der findes en del gode skildpadde produkter på markedet, som opfylder disse krav.

Pre alpin Testudo produkterne er en af dem, men også tørrede blomster, mælkebøtter og figenkaktus, er noget af det som er godt skildpadde foder.

Glem alt om det du finder i dyrehandlen, da det typisk er lavet af store producenter, som har brugt flest penge på sojabønner og proteiner, det er ikke sundt for din skildpadde og det forkorter livet hos den.

Lys og varme til dine skildpadder.

Der findes på markedet en del forskellige løsninger, og ikke alle er egnede til skildpadder. Det er en jungle derude og det er svært at gennemskue, hvad man bør købe.

HID pærer og ballaster er et rigtig godt valg til skildpadder, men de findes i 4 forskellige størrelser og det er ikke dem alle, der er lige egnede til skildpadde hold.

Til lukkede terrarier anbefaler jeg altid min. 50W HID pærer, og i åbne kasser er det 70W der er brugbart.

En 35W HID pærer, varmer ikke meget mere op end 25-30 grader i et lukket terrarium, og det er alt for lidt, uanset hvilken art man har med at gøre.

HID er dog efter min mening og erfaring, den bedste løsning til skildpadder, da mange skildpadder søger skjul og sover store dele af dagen, og kun meget lidt opholder sig under varmelampen.

Har du ikke pengene til at købe en HID løsning? Så kan en kombination af et UVB rør og en varmepære være løsningen for dig.

Til at opvarme dyret med, anbefaler jeg at du bruger min. 60W varmepære og er der tale om åbne kasser, så skal du overveje 100W.

Sæt dig ind i afstande og behov for UVB lys hos dine dyr, har du højt til loftet kan det sagtens være du skal bruge en 10,0 selvom du kun har en græsk landskildpadde.

Er du i tvivl om hvilken løsning du skal vælge, så ring gerne og få gratis råd og vejledning her.

Varmemåtter er no go i de fleste tilfælde.

Jeg har gennem tiden set mange, der er blevet anbefalet varmemåtter til deres skildpadder, og dette er med fatale konsekvenser.

Til de europæiske arter er det et no go at bruge varmemåtte til sin skildpadde, skildpadder skal generelt have varmen oven fra, men i ganske få tilfælde kan det være nødvendigt med varmemåtte.

Dette kan være nødvendigt hvis temperaturen eksempelvis kun er omkring 15 grader i den kolde ende, fordi dyret står på gulvet eller behovet måske er 22 grader i den kolde ende, men man har kun 20 grader i rummet hvor det står.

Igen er det dyrets behov der afgør det, men generelt er det kun meget meget få skildpadder der skal have varmemåtte.

Ingen af de nævnte arter i denne artikel har behov for varmemåtte, hvis de holdes korrekt med rette temperaturer i begge ender af terrariet.

 

Bundlag og bundstrøelse hvad skal man bruge!?

Dette er nok noget af det mest omdiskuterede emne, og det er nok de færreste der er helt enige om hvad der er det rigtige.

Min egen personlige holdning og erfaring, er dog at holder du dine skildpadder naturligt, så opnår du også den største succes.

Her er internettet mange gange din ven, for du kan se billeder fra de områder, hvor dine skildpadder kommer fra, og imiterer disse områder.

En blanding af jord, eller cocos humus blandet med sand i en 50/50 blanding op og nedjusteret efter arten, er det som jeg har haft størst succes med.

Andre har brugt kalksten og har haft stor succes med dette, men grundlæggende er det luftfugtigheden der er den afgørende for, om du får succesfuldt hold.

Tobleroneskjolde og bulede skjolde, er typisk noget der opstår, fordi klimaet er for tørt, men omvendt kan luftvejssygdomme og andet også opstå ved for fugtigt klima.

Det hele er en balance gang og min egen erfaring har til dato været, at skildpadder i åbne kasser trives bedre, end skildpadder i lukkede terrarier.

Sporskildpadden vil gerne som unge have det lidt fugtigt, men at holde en fugtighed på 80% i hele terrariet, kan godt give problemer.

Etabler derfor i stedet et fugtskjul med spagnummos, som kan fugtes og hvor skildpadden kan søge tilflugt, hvis der skulle ende med at blive for tørt i resten af terrariet.

Som tidligere nævnt, så sværger jeg til åbne kasser. Grunden er, at jeg hver morgen sprayer kassen som hvis der kom morgendug.

Kassen tørrer ud i løbet af dagen grundet varmen fra pærer og andet, og skildpadden går i et fugtigt klima uden, at det bliver for fugtigt til at give helbredsproblemer.

Det tørre bundlag fugtes igen den efterfølgende morgen, fugtskjulet giver skildpadden mulighed for at sove fugtigt hvis den har dette behov.

 

Bad og skildpadder skal man det?

Igen er der meget delte meninger om dette, men svaret her er at en skildpadde ikke skal i bad, det kan den sagtens selv klare

At bade den i 37 grader varm vand, svarer til at bade den i den brændende sol, og det er ikke rart for nogen.

Det kan til tider være nødvendigt at bade skildpadde under, men her bader jeg ved en 25-27 grader, og dette er mest for at sikre at væskebalancen holdes i top.

Jeg bader aldrig mine skildpadder ugentligt, og heller ikke hver anden uge. Der kan gå flere uger, nogle gange måneder mellem de får et bad, og det er kun hvis det er nødvendigt.

Man kan typisk mærke det på vægten af skildpadden, da den bliver lettere end normalt når der er for lidt væske i kroppen.

Af denne årsag, er det også derfor en god ide at veje sin skildpadde hver uge.

På den måde kan man holde øje med, om skildpadden er syg eller på anden måde ikke trives.

 

Det at veje skildpadder lyder skørt men det virker.

En køkkenvægt er et vigtig våben når der skal holdes skildpadder.

En ugentlig vejning kan vise om der er sundhedsmæssige ting, som man skal være obs. på.

Et vægttab på nogle få gram er ikke et problem, det kan være den lige har besørget eller tisset og det kan få skildpadder godt give store udslag på vægten.

Et vægttab på 10% eller mere, er en indikator for at noget er galt. Du bør derefter søge dyrlæge snarest muligt.

 

Vitaminer og mineraler er en videnskab men sådan hjælper du dig selv.

Der findes et utal af vitaminer og mineraler på markedet, og det er næsten en videnskab hvad man skal vælge.

Selv forhandlerne er i tvivl når man spørger dem, men det behøver ikke være så svært.

Skildpadder er skjoldbærende dyr, og en stor del af deres krop består af knogler.

Derfor er det vigtigt at de har noget ordentligt UVB lys, men det står der allerede noget om længere oppe.

På skildpaddens mad skal der hver dag drysses kalk ud over maden, det behøves ikke være en kalk med D3 vitamin, da skildpadden får massere af D3 vitamin gennem uvb lyset, men er man i tvivl anbefaler jeg at bruge en Nekton MSA, da den indeholder lidt D3 vitamin og derfor bliver det ikke for meget.

Når man ser på multivitamin som skildpadden skal have 2-3 gange i ugen, så er det vigtigste at læse på indholdet af vitamin A, da for meget A vitamin virker afkalkende og dermed gør skildpadden blød i skjoldet.

Her bruger jeg selv Nekton Multi Rep, da dette vitamin er udviklet og sammensat af dyrelæger, så alle vitaminer og aminosyrer passer perfekt til skildpadder og skjoldbærende dyr.

På den måde sikrer jeg at dyrene får det de har et behov for, og giver et vitamin som ikke er udviklet til en bred vifte af dyr.

Skulle du have lyst til at vide meget mere om vitaminer så læs vores udemærkede guide til vitaminer her.

Log ind for at bedømme denne artikel

Relaterede produkter

Relaterede indlæg

Del dette indhold

Tilføj en kommentar

Lav en ny konto

Har du en konto i forvejen?
Login istedet eller Nulstil adgangskode